OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyszna chałka drożdżowa z kruszonką

Przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę i ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut, po czym wyrabiamy ciasto w celu usunięcia gazu. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i formujemy z nich wałeczki, które przeplatamy ze sobą tak jak zaplata się warkocz. Przed włożeniem ciasta do piekarnika ciasto ponownie odstawiamy do napuszenia na ok. 30 minut, po czym przygotowujemy kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki i posypujemy nią chałkę. Następnie pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.Smacznego!!!OLYMPUS DIGITAL CAMERA